Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας μετά τις άκαρπες προσπάθειες που κατέβαλε, με την ανακοίνωση της στις 17/12/10 αλλά και την επικοινωνία που είχε στις 24/12/2010 και 04/01/2011 με τον κ.Σκανδάλη Κωνσταντίνο, συνεργάτη της υφυπουργού κ.Χριστοφιλοπούλου, ώστε έστω και ετεροχρονισμένα να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ του νομού μας αλλά και ολόκληρης της χώρας, επανέρχεται στο θέμα της κατάργησης τμημάτων ΤΑΔ-ΕΤΑΔ.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και προπάντων στους μαθητές καταδικάζουμε την ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ για τον εμπαιγμό που επιδεικνύει απέναντι στους εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς- γονείς- μαθητές) με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Το προσωπείο έπεσε και φάνηκαν τελικά οι πραγματικές προθέσεις του υπουργείου, που δεν είναι άλλες από την τελική κατάργηση των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ (και αυτό μόνο για αρχή γιατί διαφαίνεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες)
Και ερωτάται η κυρία υφυπουργός Χριστοφιλοπούλου Εύη. Προς τι τα μεγάλα λόγια περί δήθεν πρώτα ο μαθητής; Δεν γνωρίζουν στο υπουργείο, πως απευθύνονται σε νοήμονες; Δεν γνωρίζουν πως το μόνο που καταφέρνουν κρύβοντας την αλήθεια είναι να γίνονται αναξιόπιστοι και μόνο αναξιόπιστοι; Και για του λόγου το αληθές αναλύουμε το δελτίο τύπου που δημοσιεύσατε στις 09/12/2010 και ερωτάσθε.
1. «Τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης δημιουργήθηκαν …….ασχολούνται με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο». Σε πόσο υψηλό επίπεδο ασχολείται ο 13χρονος ,και ο 14χρονος; Διότι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό γνωρίζουν ,πως με εξαίρεση λίγα αθλήματα (Ενόργανη Αγωνιστική Γυμναστική, Ρυθμική κ.λ.π.) στις ηλικίες αυτές δεν πρέπει τα παιδιά να ασχολούνται σε υψηλό επίπεδο για να μην «καούν».
2. «Έπειτα όμως από σχεδόν τρεις δεκαετίες ……τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν». Η απόκλιση αυτή από πού προκύπτει; Υπάρχει κάποια μελέτη πάνω σ’ αυτό; Διότι από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει.
3. «Το πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας ……μαζικοποίηση των τμημάτων». Είναι δηλαδή κακό η μαζικοποίηση των τμημάτων; Εμείς θα λέγαμε πως πρέπει να την επιδιώκουμε και όχι να την στοχοποιούμε ως κάτι κακό.
4. «την παντελή απουσία ……Ομοσπονδιών κατά τον σχεδιασμό». Και η Κ.Ε.Α.Τ. τι έκανε; Γιατί πληρωνόταν; Γι αυτό το σκοπό δεν είχε δημιουργηθεί;
5. «κατέστησαν τα ΤΑΔ αντιπαραγωγικά …...για την εκπαίδευση». Από πότε ο αθλητισμός και η άθληση είναι αντιπαιδαγωγικός; Ξεχάσαμε το «νούς υγιείς έν σώματι υγιεί»; Όσο για το αντιπαραγωγικός , πως εξηγείτε το γεγονός πως μετά την εφαρμογή του θεσμού ο Ελληνικός Αθλητισμός έχει σημαντική ανάπτυξη;
6. «Φέτος προχωρήσαμε άμεσα στο νοικοκύρεμα ……στα απολύτως απαραίτητα». Ποιο είναι το νοικοκύρεμα και ποια νοικοκυρά το έκανε, όταν μετά από 4 μήνες από την έναρξη των μαθημάτων κανένα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ δεν λειτουργούσε; Και τα απολύτως απαραίτητα ποια είναι και με τι κριτήρια κρίθηκαν απαραίτητα; Μήπως το μοναδικό κριτήριο ήταν το κόστος λειτουργίας;
7. «Όσοι μαθητές δεν μετέχουν πλέον σε αυτά ……σε όποιο άλλο σχολείο τους διευκολύνει». Δηλαδή «όπου φύγει φύγει» ή «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»;
8. «Από την επόμενη σχολική χρονιά……μην υπολείπονται μαθησιακά τω ν συμμαθητών τους». Αλήθεια αυτό θα γίνεται; Γιατί μέχρι τώρα τι γινόταν; Μήπως θα εφαρμοστεί εκτός ωραρίου και θα αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία; Αν όχι σε ποιους αθλητικούς χώρους θα εφαρμοστεί και με ποια αθλητική υλικοτεχνική υποδομή;
9. «Το νέο σύγχρονο και αποτελεσματικό ……θα αρχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». Πρώτον καλά το σύγχρονο αλλά το αποτελεσματικό που το είδαμε; Μήπως «ακόμα δεν το είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε»;
Δεύτερον τι υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό θα κάνουν οι μαθητές αυτής της ηλικίας, όπως προαναφέραμε, και μάλιστα στο σχολείο; Αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.
Και τέλος γιατί θα αρχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα; Μέχρι τώρα τι κάνατε;
Για όλα αυτά σας δηλώνουμε:
Φτάνει πια ο εμπαιγμός.
Δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ | Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ |
Δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ & ΕΤΑΔ)
Δελτίο Τύπου 09/12/2010
Τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης δημιουργήθηκαν στη χώρα μας, με σκοπό να στηρίζουν τους μαθητές που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο. Η φιλοσοφία των ΤΑΔ ήταν οι μαθητές-αθλητές, να μην υστερούν ούτε στους μαθησιακούς, αλλά ούτε και στους αθλητικούς τους στόχους.
Έπειτα όμως από σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας τους, διαπιστώνεται ότι αποκλίνουν κατά πολύ από το σκοπό για τον όποιο συστάθηκαν. Το πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη μαζικοποίηση των τμημάτων, την παντελή απουσία των αρμόδιων Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση τους, αλλά και η υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων κατέστησαν τα ΤΑΔ αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση.
Φέτος προχωρήσαμε άμεσα στο νοικοκύρεμα των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης, περιορίζοντάς τα στα απολύτως απαραίτητα, ρεαλιστικά και εφικτά. Όσοι μαθητές δεν θα μετέχουν πλέον σε αυτά, μπορούν είτε να συνεχίσουν στο σχολείο όπου φοιτούσαν ως μαθητές ΤΑΔ, είτε να μεταγραφούν σε όποιο άλλο σχολείο τους διευκολύνει.
Από την επομένη σχολική χρονιά αναμορφώνουμε τη σύνδεση σχολείων – αθλητισμού και θέτουμε τον μαθητή-αθλητή στο επίκεντρο. Η ανάδειξη του αθλητικού ταλέντου με συστηματική προπόνηση για αθλητική πρόοδο θα γίνεται παράλληλα με την κατάλληλη διδακτική στήριξη, έτσι ώστε οι μαθητές– αθλητές να μην υπολείπονται μαθησιακά των συμμαθητών τους.
Το νέο σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ευρείας στήριξης των μαθητών– αθλητών, αλλά και η γενικότερη σύνδεση του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού με το σχολείο, θα αποτελέσει προϊόν ευρείας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς. Η διαβούλευση με την αθλητική, επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα θα αρχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου