Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ομοιλία του Προέδρου της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Γεωργιόπουλου Βασίλη την Πρωτομαγιά



Συνάδελφοι  συναδέλφισσες συναγωνιστές στο δημόσιο και στο ιδιωτικό τομέα
Όπως και οι προλαλήσαντες ανέφεραν μέσα στην τριετή μνημονιακή διακυβέρνηση της χώρας οι εργαζόμενοι έχουμε υποστεί τα πάνδεινα στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδος. Κεκτημένα που το εργατικό κίνημα είχε κερδίσει μετά από αγώνες δεκαετιών και που αρκετές φορές τα είχαμε εξαγοράσει πληρώνοντας με το ίδιο μας το αίμα, καταργήθηκαν εν μια νυκτί στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδος, λές και για την κατάντια της πατρίδος έφταιγαν οι εργαζόμενοι.  Και κάθε φορά υπόσχονταν πως τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, για να διαψευστούν, αν όχι αμέσως μετά την υπογραφή τους, σίγουρα τις παραμονές που θα έπρεπε να λάβει η χώρα μας την επόμενη δόση της συμφωνηθείσας βοήθειας. Και τότε έρχονται καινούργια, πιο επώδυνα, πιο άδικα που βυθίζουν σε απόγνωση τους εργαζόμενους, που αυξάνουν την ύφεση και την ανεργία, που εξαφανίζουν την μεσαία τάξη, που φέρνουν το μεγαλύτερο μέρος του λαού στα όρια της φτώχιας ενώ παράλληλα επιτρέπουν στους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι.
Της όλης κατάστασης δεν εξαιρέθηκε βεβαίως  και ο κλάδος των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Έτσι μετά την δραματική μείωση των μισθών, που αναγκάζει ειδικά τους νέους συναδέλφους, να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας με μισθούς της τάξης των 650€ και πολλές φορές μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, μετά την ουσιαστική κατάργηση της υγειονομικής μας περίθαλψης, μετά το κατάπτυστο και αντισυνταγματικό νέο πειθαρχικό δίκαιο που δημιουργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία και εντάσσει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας καταπατώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας, μετά το προωθούμενο για υπογραφή ΠΔ για την αξιολόγηση – τιμωρία των εκπαιδευτικών που θα οδηγεί ακόμα και σε απολύσεις, μετά τις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει ήδη στις δαπάνες για τα σχολεία οδηγώντας το δημόσιο σχολείο να λειτουργεί σε τριτοκοσμικές πολλές φορές συνθήκες έρχεται και η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.
Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την εκπαίδευση, λίγο πριν ξεκινήσουν  οι πανελλαδικές εξετάσεις, η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει μια ακόμη βόμβα στη δημόσια εκπαίδευση και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.
Σαν τον κλέφτη προωθεί και ψηφίζει ρύθμιση για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, προωθεί και ψηφίζει τις υποχρεωτικές μεταθέσεις οπουδήποτε σε όλη τη χώρα μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε περιπλανώμενους φαντάρους,  αποφασίζει απολύσεις 10.000 αναπληρωτών από το Σεπτέμβρη.  
Όλα αυτά, εκτός από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όχι μόνο γιατί οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των μαθητών αλλά και γιατί συνδυάζονται με νέα μέτρα όπως: δραματική περικοπή δαπανών που θα φτάσει στη μείωση κατά 47% το 2016 σε σχέση με το 2009, νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμημα κ.λπ.
.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν δεν αποσύρει  τα μέτρα αυτά, ο κλάδος των καθηγητών θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις κατά πάσα πιθανότητα και κατά την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Την περίοδο την επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση και όχι οι εκπαιδευτικοί. Για ό,τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, την αποκλειστική ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές μας και τους γονείς τους, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν χρησιμοποιήσαμε την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων ως όπλο για τις δίκαιες διεκδικήσεις μας κατανοώντας την ιδιαιτερότητα της περιόδου αυτής.
Όμως πλέον είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης για όλους μας. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα δεν θα υπάρχει δημόσιο σχολείο αύριο.
ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΜΑΣ
          Σας ζητάμε σήμερα αυτή τη συμβολική ημέρα για το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του να σταθείτε αρωγοί και αλληλέγγυοι στις δύσκολες αποφάσεις, που θα καλεστούμε να πάρουμε, όσο επώδυνες και αν είναι για αρκετούς από εμάς.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
 Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου