Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

4ο έτος ΕΠΑΛ - Μαθητεία

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας  με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου εφαρμογής της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ως 4ο έτος στα ΕΠΑΛ, και τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ που επιχειρείται, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει την ΑΜΕΣΗ αναστολή της υλοποίησης του σχεδίου εφαρμογής.
            Χωρίς να είμαστε αρνητικοί με την καθιέρωση 4ου ή και 5ου έτους στα ΕΠΑΛ με τη μορφή της «ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ», πιστεύουμε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο υπολείπεται κατά πολύ από το αναγκαίο, που θα οδηγήσει στην βελτίωση και αναβάθμιση της ΤΕΕ. Αν συνδυάσουμε το αιφνιδιαστικό του όλου εγχειρήματος (εφαρμογή στα μέσα της χρονιάς χωρίς καμιά προετοιμασία) με την προωθούμενη αλλαγή στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ με κοινό 1ο έτος σπουδών, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο στόχος είναι άλλος από αυτόν που περιέχει η αρχική ανακοίνωση.
            Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η άμεση αναστολή της υλοποίησης, θεωρούμε αναγκαίο να αρχίσει το ταχύτερο διάλογος του υπουργείου με την ομοσπονδία μας ΟΛΜΕ για την βελτίωση του πλαισίου ώστε να προλάβουμε την εφαρμογή του από την νέα σχολική χρονιά 2017-2018.  
            Ενδεικτικά αναφέρουμε αναγκαίες προτάσεις βελτίωσης:
1.      Εφαρμογή της «ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» για ένα ως δύο έτη ως εξειδίκευση των ενηλίκων πλέον μαθητών, που αποφοιτούν από τα ΕΠΑΛ, ανάλογο με το επίπεδο προσδοκώμενης εξειδίκευσης.
2.       Επιμόρφωση των εκπαιδευτών και των εκπαιδευτικών που θα θελήσουν να αναλάβουν το έργο.
3.      Άμεση χρηματοδότηση για καλύτερο προαπαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό στα ΕΠΑΛ.
4.      Θεσμοθέτηση υποδιευθυντή ( επιπλέον όσων υπάρχουν για τις ανάγκες του ΕΠΑΛ) και διοικητική υποστήριξη με τουλάχιστον δύο άτομα, που θα αναλάβουν την οργάνωση και διεκπεραίωση της «ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ».
5.      Αλλαγή από 1 ημέρα διδασκαλίας και 4 ημέρες εργασίας σε 2 ημέρες διδασκαλία στο ΕΠΑΛ και 3 εργασίας στο χώρο εξειδίκευσης, το οποίο ο Σύλλογος θα μπορεί το διαμορφώνει με βάση τις ανάγκες των εξειδικευμένων μαθητών.
6.      Τέλος, εξυπακούεται ότι κατά την διάρκεια της εφαρμογής της «ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει αμείβονται ανάλογα με την εργασία που προσφέρουν, να έχουν πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να ρυθμιστούν με σαφήνεια  τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και τον αγώνα, για ένα ανθρώπινο Δημόσιο σχολείο με ρεαλιστικούς στόχους και προοπτική.                                                                                                  


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Γεωργιόπουλος Βασίλειος



Κουβάτσης Θεοδόσιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου